Cursus 'Kennismaken met uw Chinese buren' van start gegaanIn het wijkcentrum Tanthof in Delft is donderdag 22 maart de cursus 'Kennismaken met uw Chinese buren' van start gegaan. Tijdens deze cursus krijgen Delftenaren uitleg over het land China, zijn inwoners en de rijke cultuur. Veel cursisten volgen de bijeenkomsten omdat zij nieuwsgierig zijn naar China en de Chinese medebewoners in Delft. Het land heeft voor veel Delftenaren een bijzondere aantrekkingskracht, en niet zelden zijn er plannen om China eens te gaan bezoeken.

Enkele tientallen cursisten kregen de eerste bijeenkomst allereerst uitleg over de Chinese theeceremonie. Zhiyu Fang demonstreerde de werkwijze bij het bereiden van thee en legde uit welke betekenis deze ceremonie heeft. 'Zeventig procent van het kopje vullen we met thee, de overige dertig procent met vriendschap', vertelde zij de luisteraars.

Daarnaast is de eerste bijeenkomst aandacht gegeven aan de Chinese geografie. De in Delft verblijvende student (Li Wang) toonde een zelf gemaakte film waarin de enorme verscheidenheid aan landschappen werden getoond en de verschillende bevolkingsgroepen aan de orde kwamen. De voorzitter van de Chinese Vereniging in Delft, Yanmin Tao, behandelde vervolgens de geografische kenmerken van het land, en de weerslag die het land en de natuur heeft gehad op zijn bevolking. Zo legde Yanmin uit dat het op tafel hebben van voedsel van zeer grote betekenis is. In grote delen van het land hebben de inwoners altijd strijd moeten leveren met de natuur en is het hebben van voldoende voedsel geen vanzelfsprekendheid.

Tot slot zijn enkele van de belangrijke feestdagen in China besproken en heeft Yanmin Tao de cursisten een inleiding gegeven over de Chinese taal. Voor de Delftenaren bleek het een grote verrassing dat de Chinese taal veel nuances kent in de uitspraak van woorden.

Voor de Nederlandse cursisten was het een interessante eerste bijeenkomst. Er volgen nog 5 afleveringen.

De eerstvolgende cursusbijeenkomsten worden donderdag 5 april gehouden.
      ©Copyright DelChi Institute Webdesign by Niek op 't Ende